miercuri, 19 august 2009

COPIII DE BANI GATA...

Numitorul comun al odraslelor de oameni cu bani, asa numitii “copii de bani gata”, este aroganta. Bineinteles ca asta atrage dupa sine infatuarea si opulenta, caracteristice indeosebi celor cu o pregatire de la mediocra catre inexistenta.
Nu discutam aici modul de imbogatire al babacilor, destul de dubios, tinand cont de nivelul de trai din Romania si multe alte considerente obiective. Acest lucru poate face obiectul unui articol separat. Ne referim in mod strict la odraslele lor, cei pe care-i “admiram” toata ziua etalandu-si masinile(deseori decapotabile sau jeepane), motoarele, telefoanele mobile de ultima generatie, toalele(mai putin datorita gusturilor jalnice) si toate cele…
Cu astfel de specimene este dotata fiecare localitate din tarisoara asta, inclusiv cele mai mici si mai neansemnate. Nici urbea mea nu face exceptie de la regula!!
Daca vremea friguroasa sau ploioasa nu prea le da posibilitatea de a se expune prea mult in vazul lumii, de cum mijeste soarele si se incalzeste pe afara incep sa uruie pe langa tine motoarele turate la maxim, chiar daca te afli in plin centrul orasului si limita de viteza este de 50 km/ora, sau daca la tot pasul sunt treceri de pietoni si semafoare. Se pare insa ca mai repede poti muri in accident decat sa te opreasca vreun “domn” de la circulatie care cunoaste probabil toate numerele de inmatriculare ale masinilor “sensibile” la amenda, ceea ce face sa-mi pun serios intrebarea daca nu cumva s-a saturat si Dumnezeu si a coborat sa faca putina ordine in ograda!!!
Surprinzator este cum pot acesti “neica nimeni” sa ridice capul stiind ca in afara de banii parintilor nu au de fapt….nimic!!! Ceea ce este cea mai de pret si cea mai importanta, valoarea, le lipseste cu desavarsire, urmata indeaproape de cultura, respect, bun simt, gusturi, limbaj, comportament si tot ce implica civilizatia.
Daca babacii lor ar fi constienti de faptul ca, avand posibilitati financiare, au si marea sansa de a le oferi toate oportunitatile de a deveni oameni pregatiti profesional si educati, asa cum inaintasii lor procedau inainte de cel de-al doilea razboi mondial cand toti copiii cu bani studiau la Viena sau Paris, lucrurile ar sta cu totul altfel si pentru ei dar si pentru tara asta…. Ironia sortii face ca, dimpotriva, tot cei cu posibilitati reduse sa fie mai receptivi, responsabili si interesati sa-si construiasca un viitor sigur si independent. Copiii de bani gata raman toata viata atarnatori la banul parintilor, fara de care nu pot exista, ar fi niste robotei ramasi fara baterii…
Pe vremea odiosului, fiscul era spaima celor care nu-si puteau justifica averile. Astazi, 90% din averile etalate cu nesimtire provin din fel si fel de escrocherii. Dar cine are interes sa vada???
Cum poti face diferenta dintre asa-zisii “miliardari de carton” si cei care si-au castigat banii cinstit? Simplu! De regula, vei fi scarbit de manelele date la maxim ca si cum toti cei din jur ar trebui sa pice pe spate de atata “incantare” la auzul penibilei muzici de mahala, ascultata si indragita de personae cu spirit de mahala. O alta trasatura dupa care ii recunosti este vocabularul dezastruos din care nu lisesc expresii gen: “baga-mi-as…”, “sa-mi fac….”, “mortii m…”, sau mai nou “fuck…”, “cool”….de altfel sigura lor legatura cu limba engleza. Nu in cele din urma vestimentatia, aleasa fara gust, fara nici un pic de simt estetic, fara nici o legatura cu fizicul, tendintele modei sau orice altceva…..
Subiectele care pot fi abordate in acest context sunt fotbal, bautura, femei, scandaluri si afaceri ilegale, adica exact domeniile in care nu este nevoie nici macar sa deschizi o carte. Si, de altfel, de ce ar deschide acestia o carte cand tot cu ajutorul babacilor au reusit sa termine scoala, liceul si chiar facultatea? Ce mai conteaza ca nu stiu sa citeasca daca au tot ce le trebuie?
Daca in tara asta sugjugata de non-valoare si kitsch, incultii si escrocii detin banii si puterea, iar intelectualii, creatorii si toate celelalte valori traiesc din salarii de mizerie, ce-i mai poate motiva pe tinerii care vin din urma sa fie oameni de caracter, pregatiti, educati si cinstiti????

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu