miercuri, 26 august 2009

VIP-URILE STIRISTE....

N-am avut niciodata pretentia ca sunt un tip perfect. Pe langa alte considerente de ordin fizic, nici moral sau estetic, ma refer si la calitatea mea de jurnalist. Dar desi micul meu curs facut sub indrumarea maestrului in ale condeiului, Dan Mucenic, nu se poate compara cu o facultate de profil, se dovedeste pana la urma ca am avut dreptate din mai multe puncte de vedere, atunci cand afirmam ca facultatile particulare sunt facute sa-ti ia banii, nu sa te scoleasca, cu atat mai putin sa pregateasca profesionisti. Si asta iese la iveala in fiecare zi, atunci cand studentii scosi pe banda rulanta dupa 1989 ajung in campul muncii si se trezesc depasiti de situatie, multi dintre acestia fiind depasiti intelectual si profesional chiar si de necalificati.
N-ar fi mare bai daca ar fi angajati apoi de taticul sau mamica(cei care le-au platit studiile si care se lauda cu licentiatii lor), la propria firma privata, sa se spele pe cap cu odraslele lor titrate. Ce te faci insa ca, din pacate, ii intalnesti peste tot, inclusiv in sistemul bugetar, platiti din banii nostri, sau in anumite pozitii importante, unde (ne)stiinta lor creeaza dezastre.
Titratii de carton se impart in trei categorii: categoria celor care se vad si se aud, categoria celor care se simt, si categoria celor care “se dau la fund”. Ultimele doua categorii sunt cele despre care am vorbit mai sus. Prima categorie insa, sunt cei care se afiseaza toata ziua in ziare, sau, mai grav, la tv. Dintre acestia cei mai des intalniti si prin urmare cei mai penibili,sunt prezentatorii de stiri(stiristii), cei pe care fiecare post in parte i-a ridicat chiar la rangul de vedete, facand grava confuzie(voita), cum afirmam in alt articol, intre statutul de vedeta si cel de simplu si uneori banala persoana publica.
Asa se face ca, pe langa balbele pe care intr-o oarecare masura le putem intelege, suntem obligati sa ascultam zi de zi, pe toate posturile, stiristi certati cu limba romana, pe post de vedete si modele pentru societatea de consum, personaje care nu cunosc elementare reguli gramaticale invatate in scoala generala, cum ar fi dezacordurile, folosirea conjunctiilor, prepozitiilor, accentelor, pleonasme, moduri de exprimare si altele…
Specific acum cateva din cele mai des intalnite greseli de acest gen: se merita in loc de merita; termina-te in loc de termina; sa aive in loc de sa aiba; corectii in loc de corecturi; biografie a vietii; acreditat pe Palatul Victoria in loc de acreditat la Palatul Victoria; il avem in telefon in loc de il avem la telefon; a coborat jos si multe altele.
Nu sunt singurul care aduce in atentia opiniei publice aceste probleme. O fac si o fac foarte bine carcotasii, George Pruteanu si alte emisiuni de profil pe care le urmaresc cu interes. Poate ca ar fi bine insa ca CNA-ul sa-si extinda atributiile si amenzile inclusiv in aceasta arie pentru a stopa sau cel putin minimaliza aceasta invazie de non-modele(de parca nu ne-ar ajunge cate avem), cu influeta puternica asupra publicului influentabil. Dar, dupa cate cred eu nu se va ajunge la asta niciodata, dimpotriva…
Ce mai putem spune atunci cand un astfel de exemplar este considerat atat de valoros incat este trecut fara nici un pic de jena in cartile de istorie?? Recent am intrebat un absolvent de liceu daca a invatat ceva despre Dimitrie Gusti….nu auzise de el!! Cate personalitati marcante ale istoriei si culturii nationale nu au avut loc in cartea de istorie langa o banala stirista ca Andreea Esca si altii ca ea??
Nu inseamna ca asta este un avatar al titratilor de carton pentru ca atunci cand vine vorba de relatii si nepotisme nu este nevoie nici macar de diploma pentru a obtine un post bun. In acest caz insa, este vina exclusiva a celor care fac compromisuri penibile.Societatea aceasta cariata in care (supra)vietuim, o va duce mai bine doar atunci cand se va tine cont de capacitate si valoare…(aviz angajatorilor care vor sa aiba o afacere de succes)….

Un comentariu:

  1. ...titrati de carton...si ...stirista....invat ceva nou in fiecare zi...De ce n-am intrat eu prin Camera Ta pana acum....???

    RăspundețiȘtergere